ANTIBIOTIKUM-MENTES SERTÉSHIZLALÁS

ANTIBIOTIKUM-MENTES SERTÉSHIZLALÁS Szövetkezetünk 1999. december 20. napján alakult 15 taggal. Jelenleg több, mint 50 tagunk van. 2018-ban több, mint 36000 db vágósertést értékesítettünk. Van megoldás az antibiotikum-mentes sertéshizlalás gyakorlatban való megvalósítására! - Dr. Senánszky Csaba, állatorvos Napjainkban a vásárlók egyre tudatosabban keresik a húsboltokban az olyan húsokat, amelyek antibiotikum-mentes állattartási technológiákat alkalmazó gazdaságok haszonállataiból származnak. A jogos vásárlói igényekkel szinkronban az Európai Unió és a tagállamok állategészségügyi hatóságai, nálunk Magyarországon is évek óta egyre jobban szigorítják a hízó állatokat tartó telepek számára az antibiotikumokhoz való hozzáférést, sarkalva Őket azok felhasználásának csökkentésére. Szerencsére, ezen jelenkori kihívással számos, a vágóhidakra beszállító, intenzív hizlalással foglalkozó állattartó gazdaság vezetése ért egyet és keresi a megoldást az antibiotikum-mentesség kialakítására. Az egyik ilyen, az antibiotikum-mentesség kialakításában elhivatott vállalkozás a sertéshizlalással foglalkozó TAR-TÓ 2000 SZÖVETKEZET Sándorfalván, melynek vezetése már 10 éve alkalmaz olyan technológiákat, amelyekkel sikeresen tudták eleinte csak csökkenteni, de az utóbbi 2 évben már teljesen elhagyni az antibiotikumok állományszintű használatát az állatok felnevelése során. A TAR-TÓ 2000 SZÖVETKEZET 10 éve vette fel a kapcsolatot egy olyan innovatív vállalkozással, amely 2005 óta foglalkozik olyan takarmány(étrend)-kiegészítő termékek fejlesztésével, amelyekben az európai tagállamok gyógyszerkönyveiben is hivatalos gyógynövények hatóanyagait speciális kombinációkban tudják az állattartók alkalmazni az intenzív hizlalás során. A HERBAMIX TRADE KFT-vel közösen elvégzett számos sertés takarmányozási kísérlet, a HERBAMIX TRADE KFT 2018 és 2020 között zajló sikeres EU-s kutatás-fejlesztési projektjében való együttműködés meghozta a gyümölcsét. A gyógynövények illóolajait (fokhagyma, rozmaring, oregano, kakukkfű, fahéj, gyömbér, stb.), a gyógynövények kivonatait (csalán, csipkebogyó, máriatövis, articsóka, zöldtea, kasvirág, stb.), rövid szénláncú szerves savakat (tejsav, vajsav, propionsav, stb.), növényi csersavat, élesztő kivonatát, az anyagcsere tökéletes működéséhez esszenciális vitaminokat és mikroelemeket tartalmazó HERBAMIX* PREVENTOR, INHIBITOR és MAXMEAT oldatok itatásával sikerült megvalósítani az antibiotikum-mentes sertéshizlalást. Mit nyer az állattartó a gyógynövényes tartási technológiákkal? Nincs megbetegedés, vagy csak enyhe lefolyással! Nincs elhullás! Nincs gyógyszerköltség! Jobb az állatok ellenálló- és téteményképessége! Gazdaságosabb az állattartás! Mit nyer a húsvásárló fogyasztó a gyógynövényes állattartási technológiákkal? Ízletesebb, porhanyósabb, jobb vízmegtartó képességgel és jobb főzés- és sütéstechnikai paraméterekkel rendelkező, hosszabb időn át frissen maradó húsokat! Dr. Senánszky Csaba, állatorvos, ügyvezető, HERBAMIX TRADE KFT, Budapest